Humle
Tack för att du hör av dig till oss. Vad kul att du vill prova att odla din egen humle till ölbryggningen!
Den humlen vi har frön till är en grundstam av humulus lupus, som sedan har använts för att ta fram en mängd olika humlesorter- dom som idag används till ölbryggning. Dessa sorter säljs främst som sticklingar eller småplantor.
Humlen får både hon- och hanplantor, men det är bara honplantorna som bildar kottar. Sår du humle från frön kan du inte från början veta vilka som kommer bli hon- eller hanplantor.
Med allt det här sagt, nu när du vet förutsättningarna kan du absolut göra ett försök att brygga öl på humle från egen frösådd!
Jag skulle rekommendera att sätta ut flera stycken plantor så chansen för att få en honplanta ökar. Kottarna som bildas kan användas till ölbryggning, det har den gjort under lång tid, däremot kan jag dessvärre inte säga vilka smaktoner den kommer ge till din öl.
Fröerna kan behöva en period av kyla för att gro. Vi rekommenderar att så dom inomhus (nu i jan-feb blir jättebra). Har dom inte grott inom en månad kan du prova att ställa in sådden i kylskåp i ytterligare en månad. När du sen tar ut dom igen ska dom väckas till liv.
Ett annat alternativ är att så fröerna i jord inomhus och låta dom dra till sig fukt i någon dag, för att sedan ställa ut sådden i ett skyddat läge utomhus. Täck gärna sådden med snö, om du har någon, för att isolera lite mot den starkaste kylan. Då utsätts fröerna för de naturens egna temperaturskillnader och kommer förhoppningsvis gro när dom själva känner att det är dags framåt vårkanten.
Jag hoppas att du har fått svar på dina frågor, stort lycka till med ditt experiment om du väljer att gå på det! Du är alltid välkommen att höra av dig igen om du har fler frågor,